vleppo

Kat met heel veel achtertenen

In mijn boekenkast staan nog heel veel jeugdboeken van vroeguh, waarvan ik sommige nog wel eens opnieuw lees. Klassiekers zoals Kruistocht in Spijkerbroek of de andere boeken van Thea Beckman. Een van de andere herlezers is Het geheim van het eiland van Shelagh MacDonald. Het is een spannend verhaal over het geheim van een Grieks eiland, beleeft met Tini en Pethi. Een van de andere hoofdrollen wordt gespeeld door Vleppo, een grote zwarte kat met gele ogen en met 6 tenen. Dat van die 6 tenen is altijd in mijn achterhoofd blijven hangen. Bij het afstoffen van de kast kwam ik het boek weer tegen en ik ging eens op zoek naar meer info over een kat met 6 tenen. Wat blijkt: het is een vrij veel voorkomende afwijking en het heet polydactylie.  Polydactylie betekent letterlijk ‘veel vingers’ en komt ook bij mensen voor. 

Een normale katten voorpoot heeft 5 tenen, een achterpoot 4. Een polydactiele kat kan wel 7 tenen voor of achter hebben. En de combinatie is altijd gelijk verdeeld over de poten, de te vele tenen zitten altijd aan beide kanten. Als de kat teveel tenen voor heeft, zijn de achtervoeten wel normaal of omgekeerd; het is uiterst zeldzaam dat een kat aan alle 4 zijn voeten teveel tenen heeft. Polydactylie komt het meest voor bij de voorpoten. Polydactylie bij een kat

Alle katten kunnen geboren worden met deze genetische afwijking maar de Maine Coon kat heeft een grotere kans op teveel tenen (40%).

Polydactyle kat met set extra duimen

Een polycat heeft absoluut geen last van een extra teen, sterker nog: de kat is met een extra duim aan zijn voorpoot nog veel handiger in het openmaken van deuren of ramen. En de doos met brokjes natuurlijk.  Check deze site met alleen maar foto’s van polycats. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *