26 graden

wwaaaaaaaaaaaaaaaaarrrrrrmmmmOp kantoor was het niet te harden van de warmte. Een oud gebouw en geen airco, dan is het plakken op je stoel. Thuis was het niet veel beter: 26 graden zei de thermostaat. De katten lagen er alle twee languit bij, op apengapen.

Net als mensen kunnen ook dieren oververhit raken. Een hond kan niet transpireren en probeert zijn warmte kwijt te raken met hijgen en via zijn voetzolen.  Ook een kat gaat hijgen als hij oververhit raakt. Zijn lichaamstemperatuur loopt te hoog op, boven de 41 graden, waardoor je zo snel mogelijk moet zorgen dat die omlaag gaat.

De kat moet afgekoeld worden (in een badje met koud water of in kletsnatte handdoeken wikkelen) en neem daarna zijn temperatuur op. Bel altijd de da (=dierenarts) voor advies.

Ik zet op warme dagen altijd de badkamer deur open, met ook de douchedeur op een kier. Dat zijn de koelste plekjes van het huis. Als de temperatuur nog verder stijgt, zet ik ook een teil met water in de douche, soms met ijsblokjes. Dan blijft het wat langer koel. Gelukkig is nu het Grote Onweer losgebarsten (jahaaaa een Weer Alarm!) en koelt het weer lekker af. Op naar de volgende tropische dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *