in voor- maar niet in tegenspoed

Ook al is onze suikerkat Bowser al bijna twee jaar niet meer bij ons, toch lees ik nog dagelijks het suikerkattenforum. Van en voor baasjes en vrouwtjes die zorgen voor een kat met suikerziekte.
Op 6 juni stelde zich daar een nieuwe eigenaar voor, met haar kat waarbij drie weken geleden was geconstateerd dat zij suikerziekte heeft.
Even een quote uit haar eerste voorstelbericht:
“Van de dierenarts heeft ze speciale brokken voorgeschreven gekregen.
Dat gaat goed. Ze krijgt nog wel 1x per dag een cupje natvoer. Ik heb de indruk dat ze al minder plast. Haar vacht is nog goed en staat nog mooi op haar poten.
Ik heb besloten om ze niet te spuiten. Omdat door mijn werk het strakke schema niet haalbaar is.
Wie heeft hier ervaring mee. Eens zal ik ze moeten laten inslapen, maar op welk moment….”

Diverse reacties volgden waarbij de allerbelangrijkste was: ga vooral insuline spuiten. En, als tweede, hoe moeilijk je werk schema ook is, er valt altijd wel een mouw te passen aan insuline spuiten.

Helaas, het vrouwtje in kwestie koos de makkelijkste weg en heeft haar trouwe vriendin van 13 jaar, laten inslapen.
“Vanmiddag heb ik in goed overleg met de dierenarts [poes] laten inslapen.
De dierenarts vertelde mij dat 5 op de 10 katten met suiker worden ingeslapen, vaak veel te laat.
Ik weet voor mezelf dat ik de juiste keuze heb gemaakt, en dat ik een hoop leed heb voorkomen en ik weet dat [poes] nu rust heeft.”

De reacties op het laten inslapen verbaasde me. Die varieerden van “als de juiste zorg niet mogelijk is, was dit de juiste keus. [Poes] verdiende het niet te moeten lijden tenslotte.” tot “Je kat laten rondlopen met veel te hoge waardes en een onvoldoende behandeling, dan was dit de beste oplossing.”

BEGRIP DUS! Terwijl ik zat te stuiteren op mijn stoel van verontwaardiging omdat het vrouwtje in kwestie het niet eens geprobeerd had!!!!

Ik ga het nog een keer zeggen wan het schijnt maar niet door te komen. Een poes met suikerziekte is geen doodvonnis. Het betekent dat je regelmaat moet creëren voor je kat en dat er altijd twee keer per dag insuline gespoten moet worden.
En net zo belangrijk, dat je de suikerwaardes meet. De dierenarts zal aandringen op tijdelijke opname om je kat in te stellen maar dat is helemaal niet nodig. Gewoon zelf thuistesten, sheet bijhouden en het protocol volgen.
Ja, dit betekent dat je meer moet plannen voor avondjes weg en vakanties en dat er altijd een poespas als backup aanwezig moet zijn die ook durft te spuiten en het liefst ook, meten. Maar je sociale leven gaat gewoon door, er verandert eigenlijk niets anders dan dat je je aan het spuit-schema houdt. En soms gaat één van twee even tijdens een diner of feestje snel naar huis om kat te meten en spuiten. Of zorg je voor een poespas die hiermee kan helpen, betaald of niet.

Manlief en ik hebben dit acht jaar met liefde gedaan. Want je kat is toch je allesie? Die dump je toch niet zodra die ziek wordt en medische zorg nodig heeft? Ik trek maar weer de vergelijking naar je kind, je partner of je ouders. Als die ziek worden en structurele zorg nodig hebben, laat je die dan ook vermoorden?

Dag [poes], je was het kind van de rekening. Zoals nog te vaak, en volkomen zinloos, gebeurt.

7 thoughts on “in voor- maar niet in tegenspoed

  1. Persoonlijk vind ik dit wel erg makkelijk. Ik zou mijn poezekatjes niet laten inslapen vanwege diabetes. Denk ik, ik heb geen kat met diabetes dus moeilijk te bepalen. Maar ze zijn zooooooo lief en ik heb geen moeite met naalden.

  2. Goedemorgen,ik heb wel een poes met suiker ziekte,ondanks alles is het een flinke opgave om op tijd te spuiten ook dit in verband met het runnen van een eigen zaak waar ik ook druk mee ben ,maar zachtjes aan komen we naar de juiste hoeveelheid insuline en het is ook zo,n schatje,het beestje heeft er ook niet om gevraagd suiker patient te worden,

  3. Hallo , ja wij hebben onlangs ook een kater van twaalf die suikerziek is.Ff eraan gedacht om hem in te laten slapen .Maar god zei dank heb ik tegen mezelf gezegt , we gaan het eerst proberen om hem twee keer in te spuiten per dag hoe dat voeld .Ik zal je zeggen ,in het begin vondt ik het hėėl verschrikkelijk .Pas nu na drie weken , heb ik zoiets van Okay het valt wel mee .Je wordt er steeds makkelijker in.Het is wel zo dat je iemand voor de avond moet hebben als je een keer weg wilt.

  4. Bij één van mijn katten werd er 31 december 2019 suikerziekte vastgesteld en moet ik 2x per dag mijn kat een spuitje zetten. Ik kan niet tegen naalden en durf niet te prikken. Maar inslapen zou het laatste zijn voor mij. Ik slaap slecht en ben er helemaal van onderste boven en zie geweldig op tegen het uur dat er moet geprikt worden, maar ik probeer het vol te houden voor mijn kat. Blij hier ergens te lezen dat het na enkele weken beter meevalt dat prikken.

  5. Christianne, het wordt ECHT makkelijker. Zo makkelijk dat je het met je ogen dicht kan doen, bij wijze van spreken dan he. Volhouden!

  6. Mijn kat heeft suiker ziekte heb het vandaag maar gehoor van de dierenarts en ik zal als doen om haar te geven wat ze nodig heeft

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *