paracetamol

Paracetamol is vergif voor katten!Lang leve het Wereld Wijde Web in de zoektocht naar informatie over van alles en nog wat. Als mijn katten iets mankeren, Google ik de symptomen en vind ik vanzelf informatie over de mogelijke kwaal en wat ik voor actie moet ondernemen. De actie is altijd: naar de da, maar dan weet je in ieder geval of het levensbedreigend is of niet. Tenminste, als het is wat je denkt dat het is, dat is natuurlijk ter beoordeling van de da zelf.

In maart 1997 hebben we zo heel snel Bowsers blaasgruis ontdekt. Bowser bleef op en af de kattenbak gaan, persen, zich overdadig wassen en weer de kattenbak op. Mm, dat is niet normaal. Een snelle zoektocht leverde de info over blaasgruis op en dat er geen tijd de verliezen was: met spoed naar de da om de blokkade op te heffen (dit soort dingen gebeuren trouwens altijd laat in de avond en in het weekend, maar dat is een ander verhaal). Doordat we er zo snel bij waren kon Bowser ter plekke en zonder narcose bevrijd worden van gruis en weer als een gek ventje plassen. Als je er te laat bij bent, vergiftigt de kat zichzelf door de ophopende plas in de blaas (dit wordt een ontsteking) en is het binnen 24 uur voorbij.

Helaas gaan er nog steeds diereneigenaren zelf dokteren. En in het ergste geval geven ze hun kat of hond een mensen medicijn zoals paracetamol of aspirine, omdat ze ergens op een forum lezen dat dat best kan en helpt. Paracetamol is vergif voor je kat, zo ook chocolade en bepaalde planten in huis. Informatie op internet zoeken is prima, maar ga nooit zelf medicijnen toedienen aan je huisdier. En al helemaal geen medicijnen die je zelf slikt, het lichaam van een kat is heel anders dan dat van een mens.

Er zijn uitzonderingen, zoals Methylcobalamine.  Dit is een vitamine B12 preparaat voor mensen, maar in een lage dosis hebben vooral suikerkatten hier profijt van. Het is bekend dat een suikerkat last kan krijgen van zijn achterpoten: slepen, moeilijk lopen en springen. Met een kwart tablet per dag kan de kat weer beter bewegen. Voordat ik het kwart tabletje door zijn eten roerde, had ik wel overleg met mijn da hierover. Zij heeft ervoor gestudeerd tenslotte, ik niet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *