vet en koolhydraten


Wij waren even een paar dagen weg en maakten gebruik van onze vaste poespas Marijke. Zij weet nogal veel over voeding voor katten en ik had haar gevraagd wat te doen met Yoshi. Hij is te dun en eet heel kieskeurig. Het eten wat hij lekker vindt, eet hij te snel en komt er dan in een grote braakgolf weer uit. Niet handig.
Toen wij thuiskwamen van ons weekendje weg, vond ik een stapel zakjes, blikjes en proefzakjes. Marijke had een enorme flap tekst geschreven over vet en koolhydraten, granen en suikers, en wat nu wel en niet goed is voor een kat. Op ieder merk voer zat vervolgens nog een extra post-it met de vet en koolhydraat verhouding in het zakkie zelf. Fijn!
Yoshi eet nu vrijwel alleen vlees, zonder granen, en ik heb het idee dat hij meer energie heeft. Nu nog wat vet op zijn botten! Mario krijgt niets van dit lekkers, hij is nog steeds te dik. Maar hij eet veel rustiger en langzamer nu hij zijn brokjes uit de tijgerbak krijgt.

4 thoughts on “vet en koolhydraten

 1. Anneke, komt het hele verhaal!

  “Voor wat betreft het eten; de Applaws blikjes (net als bijv. Almo Nature, Schesir of Porta 21) bevatten haast geen vet en zijn echt aanvullende voeding, want op alleen dat voer zouden ze te weinig vetten binnenkrijgen. Voor Yoshi zou het dus beter zijn voer te kiezen wat een beetje meer overeenkomt met wat natuurlijk is (meer vetten/calorieën). (Teveel vis kan ook het risico meebrengen van teveel zware metalen).

  Een echt natuurlijk dieet (compleet vers/rauw (diepvries) zoals Carnibest, Bandit, BARF menu, Carnivoer en meer van dat soort merken bevatten 120-130 kcal per 100 gram, ongeveer hetzelfde als een compleet prooidier (ter vergelijking: Applaws bevat ca. 50-60 kcal per 100 gram). Ook is vers/rauw natuurlijk het allerbest verteerbaar. Alleen veel katten lusten dit niet. Bovendien is het een beetje lastig doseren omdat het in worsten of bakjes van 300 of 500 gram wordt verkocht dus moet je het eerst gedeeltelijk ontdooien, verdelen en weer invriezen. Ik acht de kans dat Yoshi dit zal lusten eerlijk gezegd klein.

  Qua supermarktvoer is Sheba ‘Traiteur’ of ‘Essensia vleesbuffet’ een van de meer calorierijke varianten (ca. 90 kcal p. 100 gram), ook Gourmet Gold ‘mousse’ is relatief calorierijk. Het merk dat ik laatst had uitgeprobeerd; ‘Natures:menu’ valt ongeveer in de dezelfde categorie qua calorieën en heeft iets hogere kwaliteit ingredienten. Die vond Yoshi lekker (alleen ook te snel gegeten, en gedeeltelijk weer uitgekotst, dus je zou het in etappes moeten geven). Maar dit merk dus tot nu toe naar mijn weten alleen verkrijgbaar bij Dobey op de Westerstraat, en via internet.

  De meeste commerciële natvoeren zoals Gourmet Perle, Felix, Whiskas zitten ongeveer op 70-80 kcal per 100 gram. Whiskas heeft nu een nieuwe variant (“Pure” in dozen met 12 zakjes van 85 gram) I.t.t. de gewone zakjes Whiskas bevatten deze geen granen en een redelijk hoog eiwit gehalte en ze zijn voor de meeste katten heel smakelijk dus die kan ik ook wel aanraden. Trouwens kuipjes Euroshopper (of A-ras, of Aldi huismerk etc.) paté van € 0,17 bevatten ook geen granen (en 3 x minder koolhydraten dan het zogenaamd koolhydraatarme m/d natvoer van Hill’s!!!), zelf geef ik die ook regelmatig (kwaliteit van de ingrediënten is echt hetzelfde als die van de middenmoters als Gourmet, Whiskas en Sheba). Alleen dit soort paté’s worden over het algemeen iets minder lekker gevonden. (Valt ook in de 70-80 kcal per 100 gram categorie).

  Bij mijn katten geldt dat ze snel verveeld raken dus daar gaat echt het gezegde ‘verandering van spijs doet eten’ op. Ik probeer ook altijd gewoon van alles uit (via http://www.zooplus.nl bestel ik een doos met van alles wat, en kijk altijd bij dierenwinkels of ze iets hebben wat ik nog niet ken, soms komt er één met een beetje gimmicky variant, zoals Animonda ‘Carny Exotic’, met buffel of struisvogel).

  Maar ik hanteer bij natvoer altijd als criterium dat er geen granen (liefst ook geen groenten) in mogen zitten en een eiwitpercentage van 10% of meer moet hebben (sowieso nooit minder dan 9%). Het vetpercentage zou dan (voor Yoshi) 5% of meer moeten zijn.

  Trouwens ‘kitten’-voer bevat over het algemeen meer calorieën en wat meer (betere kwaliteit) eiwit dan ‘gewoon’ voer, en kun je echt zonder problemen ook aan een volwassen kat geven!

  Droogvoer is heel calorierijk, alleen de calorieën worden voor een groot deel door koolhydraten geleverd en daarom ben ik er geen voorstander van, want een kat is een stricte carnivoor en maar beperkt toegerust om koolhydraten efficient in energie om te zetten.

  Droogvoer met een relatief laag koolhydraatgehalte en redelijk veel calorieën, zijn Hill’s m/d (geen reden om deze alleen aan katten te geven voor wie het al te laat is, je kunt ze juist beter geven vóór ze diabetes ontwikkelen!), Applaws droogvoer, of Orijen droogvoer. Uit de supermarkt vind ik Perfect Fit de beste keuze. Yoshi rent altijd wel enthousiast achter brokjes met een nieuw smaakje aan. (Volgens mij varieer je altijd al met droogvoer, maar wellicht kun je per 1 of 2 dagen variëren met verschillende smaken als je dat al niet doet)..”

 2. Heb je verhaal met interesse gelezen. ’t Is heel leerzaam. Zie dat ik de meeste producten al wel heb geprobeerd, maar wat eigenlijk goed voor de beessies zou zijn, krijg ik er niet in. Dat granen niet in kattenvoer horen had ik eerder al wel begrepen, en om die reclames waarin voer aangeprezen wordt omdat er groenten in zitten, moest ik wel lachen.

  Hierbij een heel verhaal terug.

  Wat gaat er hier nu wel niet de kattenmaagjes in?

  Applaws, Almo en Porta vindt mijn trio niet lekker. Sommige smaken Schesir wel, maar, da’s bijvoeding inderdaad.

  Carnibest enzo: Julius en Jozefien snuffelen even, kijken mij dan teleurgesteld aan en lopen maar weg. Lambik vindt het zo vies, dat ie probeert dat gruwelijke spul helemaal te verstoppen. Maar ja, plavuizen opgraven en over het voedsel draperen, lukt hem niet, al doet ie nog zo zijn best. Wat ze wel lekker vinden is gemalen lamshart, mits gemengd met Gourmet of iets anders. Maar, elke dag lamshart is ook niet goed. Is bovendien soms tijdenlang niet te verkrijgen en ik ben te lui om zelf vlees te malen. Er bestond ooit / misschien bestaat het nog: Renske Vers, maar mijn trio trok ook daar de neusjes voor op.

  Natures Menu valt in de categorie, nou vooruit, een paar hapjes dan

  Gourmet Gold, maar dan de variant met stukjes, dat “gaat”. Gourmet Perle vinden ze lekker en Sheba vinden ze erg lekker.

  Whiskas Pure, ken ik niet. Zal ik eens naar uitkijken.

  Kuipjes paté: wij lusten geen paté Anneke, dat wéét je toch wel.

  Kittenvoer vonden ze als kitten al niet lekker. De laatste tray met zakjes kittenvoer (Iams), aangeschaft toen Jozefien nog een kitten was (2009), heb ik destijds maar weggebracht naar de mensen die hier in de buurt zwerfkatten voeren. Was er tenminste nog iemand blij. Jozefien weigerde babyvoer te eten, en wilde meedoen met de andere twee, en die wilden ook geen babyvoer.

  Brokjes vinden ze wel erg lekker. Ik geef brokjes van Meadowfield (zie http://www.meadowfield.nl). Ik koop dat via de cattery waar Jozefien geboren is (zie http://www.celizes.nl). De eigenaren van die cattery hebben zich in kattenvoer verdiept, en vinden dit een goed voer. Meadowfield levert ook kwalitatief goed natvoer, maar dat lusten we weer niet. Meadowfield levert overigens niet aan de detailhandel. Ik varieer verder niet met brokjes, hou me bij dit ene merk.

  Kortom. Het menu is hier een beetje Gourmet of Sheba ’s morgens (1 zakje gedeeld door drie) en idem ’s avonds. Soms een beetje lamshart erdoor. Verder vul ik de bakjes met brokjes die boven en beneden staan 2 x per dag bij. Gelukkig is geen van de drie een vreetzak die meteen het hele bakje brokjes leeg eet. Ieder van de drie eet zo nu en dan iets.

  Tot slot: Julius is de enige van de drie die overdag buiten mag zwerven.
  Wat hij het allerlekkerste vindt, is een verse, zelf gevangen muis. Die verslindt hij van neus tot en met staart. Ik woon een beetje aan de buitenkant van Den Haag, met veel groen in de omgeving, en daar lopen tal van die kleine knagertjes vrijelijk rond. Julius komt regelmatig met een prooi terug, en de andere twee hebben daar dan maar van af te blijven. En verder staat er bij mijn buren in de tuin een hok met konijn Luna en de muizen azen driftig op haar voer. Julius hoeft maar stilletjes in de buurt van dat hok te gaan zitten en dan is het vaak al heel snel raak. Mijn buurmeisjes scholden Julius in het begin uit voor “moordenaar”, maar dat is inmiddels wel over, want muizen in huis of in de keuken lijkt hen ook niet zo’n grappig idee.

  Groetjes,

  Anneke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *