voetjeprik

Meters, spuiten en prikkers

Net als een mens met suikerziekte, moet ook een kat met suikerziekte regelmatig gemeten worden om zijn waardes te weten. Op basis daarvan pas je de dosis insuline aan. Toen Bowser net suikerziekte had moest hij wekelijks naar de da om bloed te laten prikken. En werd vervolgens zijn insuline dosis verhoogd. De wekelijkse ritjes met Bowser in mand naar de da waren hel, voor hem en voor mij. De eerste 2-3 keer liet hij het bloed prikken nog wel toe maar daarna niet meer. Het werd een steeds groter gevecht, waarbij ook nog eens door de stress zijn waardes alle kanten uitvlogen. Bij ongeveer het zevende tripje naar de da stelde zij zelf voor dat wij zelf moesten gaan meten thuis. Nou graag!

Via de apotheek kocht ik een Accu check meter, prikkers en teststrips. Samen met manlief aan de slag om bloed te prikken. Je hebt 2 mogelijke plekken: in het randje van een oor of via een voetzooltje. Wij doen voetjeprik, de meeste andere suikerkattenbezitters kiezen voor oortjeprik. Je prikt wat bloed (dat vindt Bowser prima) en houdt de teststrip erin. Binnen no time weet je de waarde. In overleg met de da (per telefoon of mail) passen wij de dosis eventueel aan. Op de foto hierboven zie je Bowser zijn la met alle benodigdheden: 2 meters, een voorraad prikkers, spuiten, teststripjes, batterijen, schriftje met alle metingen en een flesje alcohol om zijn kussentje schoon te maken, vooraf en achteraf. De Dextro is voor noodgevallen als Bowser een hypo krijgt. Ik heb deze nog liggen maar gebruik nu appelstroop, dat is veel sneller (de dextro moet je eerst oplossen in water en af laten koelen, daar heb je geen tijd voor bij een acute hypo). Met onze eigen metingen hebben we heel wat stress bij Bowser voorkomen, een paar hypo’s tijdig opgespoord en laten we wel wezen: ook heel veel dure tripjes naar de da bespaard.

8 thoughts on “voetjeprik

 1. Oók ik heb een glucosemeter voor Fonsje. Ik prik hem in zijn oortje. In zijn zooltje vindt ie iets minder. Maar het scheelt je scheppen met geld en stress door met een diabetes kat naar de dierenarts te gaan. Net zoals jij overleg ik met de da als ik de waarde niet helemaal vertrouw. Fons laat de oorprik prima toe, hij blijft soms gewoon slapen of spinnen. Voor je tot aanschaf van een meter besluit, kijk eens op de diabetes site http://www.dd.nl of de site van het merk Menarini. Ook de site http://www.HulpmiddelenDirect.nl is waardevol. Er staan vaak fantastische aanbiedingen op en dat bespaart je soms wel 100 euro! Groetjes van Coco

 2. Mijn ex-kater Boris heeft sinds juni 2007 ook diabetes. In het begin weet je je geen raad en ren je 2x per week naar de DA toe. Gevolg;veel geld kwijt (even bloed prikken kost EUR 16,-!!), een gestreste kat en een gestrest bazinnetje. Ik heb via http://www.hulpmiddelendirect.nl een startpakketje gekocht van Freestyle mini (glucose meter) en het werkt perfect. Klein prikje in het pootje en klaar. Boris staat het toe en je hebt een veel betere meting als bij de DA. Bovendien heeft de DA een keer in het oortje geprikt met een heel bloedbad tot gevolg. Nooit meer dat ik dat toelaat!!!

  De spuitjes bestel ik bij http://www.daxtrio.nl. Per 100 stuks zijn ze een stuk goedkoper als bij de DA. Alleen voor de insuline heb ik nog geen goedkoper adres gevonden. Bij de DA kost een flesje van 10 ml
  EUR 28,- en daar doe ik zo’n 3 weken mee (ik prik Boris 2x per dag 5.0 EH).

 3. Dat gaat helemaal niet vanzelf, verdomme.

  Ik zit mijn kat volledig te perforeren eer hij een druppel bloed wil lossen.

  Superstress bij hem en bij mij.
  In z’n oor lukt het al helemaal niet.

  Ik weet echt niet wat ik midoe… 🙁

  • Er is helemaal geen reden voor stress bij jou of je poezel, wat vervelend voor jullie alle twee. Zit je op het suikerkatten forum? Er woont altijd wel iemand bij jou in de buurt om te komen helpen. Dus meld je aan op het suikerkatten forum en let’s go from there!
   http://forum.suikerkatten.nl/

 4. Hallo! Onze oude rode kater heeft diabetes.. ik probeer ook zelf te prikken (kussentje) maar tot nu toe lukt het niet. Het kattenforum doet het niet meer? Ik hoop dat iemand dit leest en hopelijk tips kan geven.. groetjes Barbara

 5. Hallo. Ik heb sinds eergisteren een kat met de diagnose suikerziekte. Het oorprinken lukt redelijk maar er komt telkens te weinig bloed zodat ik deze niet kan meten. Ik dacht aan voetjesprik maar nu kwam daar ook een te klein druppeltje uit. Kan ik dit stimuleren? Ik kan online daarvan geen filmpje vinden…
  Alvast bedankt!

 6. Je hebt maar 1 druppel nodig. Bij oortjeprik helpt het om het oor een beetje op te warmen. Dat kan met een warme doek, niet nat maken. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *