levensgevaarlijk kantelraam

Gaas ter beschermingIn en om huis zijn er veel gevaren voor katten, één ervan is het kantelraam. Of kantelkiepraam, hoe je zo’n ding ook wilt noemen. Wij hebben thuis zo’n raam en ik durf het nooit open te zetten in de kantelstand vanwege dat gevaar. Aan de zijkant ontstaat in dit standje een schuine wigvormige kier. Nieuwsgierige katten springen in die kier en komen klem te zitten: voorpoten met lijf aan de buitenkant en de rest hangt nog binnen. Ze kunnen zich nergens afzetten en vechten zich vervolgens dood. Of ze worden eruit gehaald maar zijn blijvend verlamd. De Dierenambulance en brandweer moeten jaarlijks tientallen katten redden en komen ook wel eens te laat… het arme dier.

Een simpele oplossing is om in de wig van de kier een kussen of een paar opgerolde sokken te proppen. Stel dat de kat toch in die kier komt, kan hij zichzelf bevrijden doordat hij zich kan afzetten. Dit lijkt me alleen een optie als je op de begane grond woont trouwens, anders flikkert je kat alsnog van 3 hoog naar beneden.

Bij een online dierenshop kwam ik dit handige rooster tegen, op maat te maken voor elk kantelraam. Meteen kopen als je thuis een kantelraam en katten hebt. Of ga even zelf aan de slag met gaas van de Gamma, zodat je raam open kan (ook als je niet thuis bent) en je kat veilig is bij je openstaande raam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *