de blauwe rus

yoshi-buik1.jpg

Een blauwe rus? Nee, dit is niet een ver familielid van de smurfenfamilie, maar de naam van het kattenras Russisch Blauw. Yoshi is een Russisch Blauwe kat, oftewel een Blauwe Rus. Hij is niet echt blauw natuurlijk, de kleur slaat op de gloed van zijn vacht.

De roots van de Blauwe Rus liggen volgens de historie in Rusland, in de Witte Zeehaven Archangelsk. Zeelieden zouden de eerste Blauwe Rus rond 1860 mee hebben genomen op hun boot naar Engeland. In Engeland worden de katten ook wel Archangel-Blue genoemd.

yoshi-ogen.jpg

De Blauwe Rus is een slanke kat, gespierd, hoog op de poten en het meest opvallende aan het dier is zijn vacht: dik, kort, zijdeachtig en zilverblauw van kleur. Het is een dubbele vacht, waardoor deze katten zich prima thuis voelen in een koud klimaat. De ogen zijn helder groen. Ook mooi aan Blauwe Russen is de kleur van hun voetzooltjes: een beetje lavendel-achtig.

yoshi-voetjes.jpg

Een Blauwe Rus is een karaktervol dier, een kat voor kenners. Hij is rustig, beheerst, een beetje eenkennig en volkomen gericht op zijn baasjes. Hij is heel communicatief, miauwt in antwoord op vragen, wel met een zachte stem.
Lawaai en herrie vinden ze niks, aandacht en spelen daarentegen vinden ze heerlijk.

yoshi-kitten.jpg

Jaren geleden zag ik een bastaard Blauwe Rus en ik was helemaal verkocht. Wat een mooi beest, zo’n prachtige vacht. Toen we op zoek gingen naar een maatje voor Bowser, zijn we ons gaan verdiepen in dit ras. Ook een kattenshow bezocht waar een special was van Blauwe Russen om ons te vergapen aan al die mooie dieren. We waren verkocht!

Een kitten is niet goedkoop en je moet er even op wachten, maar dan heb je ook wat. Via de kittenbemiddeling konden we al vrij snel bij een nestje in Haarlem gaan kijken. We konden kiezen uit 2 kittens en het werd Yoshi: hij viel meteen in slaap toen ik hem in mijn armen had.

One thought on “de blauwe rus

  1. hallo,
    wij hebben vermoedelijk ook een blauwe rus,
    ze is echt heel erg lief, maar ze is inderdaad heel erg gesteld op ons gezin, ze vind andere die ze niet zo vaak ziet niet altijd even leuk!
    ze gaat niet echt op schoot zitten en houdt ook niet zo van optillen, maar dat heeft ook te maken met haar verleden.
    groetjes Amy en fam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *